Monday, December 12, 2011

Sucevenii isi pot taia porcii in mod traditional

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) pune la dispozitia sucevenilor pistoale cu glont captiv pentru asomarea porcilor care vor fi sacrificati in preajma sarbatorilor de iarna. Directorul executiv al institutiei, dr. Petre Dulgheru, spune ca acestea pot fi procurate de... la sediul DSVSA, cat si de la medicii veterinari din teritoriu. "Mentalitatea romanului se schimba mai greu, insa, este de precizat, carnea provenita de la un animal asomat este mult mai gustoasa. Aceasta pentru ca, respectanduse regulile specifice, animalul nu mai este bruscat si agresat, asa cum se intampla in cazul sacrificarii traditionale. De altfel, exista si un obicei, la taiatul porcului fiind chemat un gospodar despre care se spune ca are mana usoara", spune dr Dulgheru. Seful DSVSA subliniaza ca, desi UE nu agreeaza aceasta metoda, pentru inca o bucata de timp, romanii isi vor putea sacrifica porcii in mod traditional. Asomatorii care folosesc pistolul cu glont captiv trebuie sa obtina autorizatie de la compartimentul specializat al Inspectoratului de Politie Judetean. Gospodarii vor apela la ei pentru a aduce animalul in stare de inconstienta, dupa care ii vor taia jugulara. Metoda este una mai facila, nefiind nevoie de mai multi oameni pentru imobilizarea porcului. Dr Dulgheru atrage atentia ca, inainte de a fi consumata, carnea de porc trebuie supusa in mod obligatoriu examenului trichinelosopic, in caz contrar existand pericolul infestarii cu un parazit care poate provoca decesul consumatorului.

No comments:

Post a Comment